Туреччина, Єгипет та Саудівська Аравія планують подання заявок на вступ до БРІКСу

Туреччина, Єгипет та Саудівська Аравія планують подання заявок на вступ до БРІКСу

Туреччина, Єгипет та Саудівська Аравія готуються приєднатися до групи країн БРІКС, повідомляє ЗМІ із посиланням на президента міжнародного форуму цього об’єднання Пурніму Ананд.

«Усі ці країни показали свою зацікавленість у приєднанні та готуються подати заявки на членство. Я думаю, що це добрий крок, оскільки розширення завжди сприймається позитивно, це явно посилить вплив БРІКС у всьому світі», – сказала вона.

За словами Ананд, ці країни вже перебувають «у процесі» вступу, тому приєднання їх, а також Ірану та Аргентини, які подали заявки наприкінці червня, можливе незабаром, у тому числі на наступному саміті групи у 2023 році до ПАР. Вона наголосила, що «всі представники ядра об’єднання зацікавлені у розширенні».

Президент міжнародного форуму зазначила, що зараз спостерігається реальний прояв сили БРІКС, у зв’язку з чим є шанс, що об’єднання зможе працювати для створення нового світового порядку, наприклад, у питаннях обміну ресурсами, розробці торгових, фінансових та авіаційних маршрутів.

За словами високопоставленого джерела, знайомого з перебігом процесу, на саміті в Пекіні, що відбувся в червні, члени БРІКС «серйозно» обговорювали вступи Саудівської Аравії, а щодо Туреччини та Єгипту питання не порушувалося, хоча ці країни «вивчають можливість приєднатися вже кілька років».

Поділитись