Трамп підписав антидопінговий акт, який передбачає кримінальне покарання

Трамп підписав антидопінговий акт, який передбачає кримінальне покарання

Президент США Дональд Трамп підписав в п’ятницю так званий “акт Родченкова”, який передбачає кримінальне переслідування за випадки допінгового змови на змаганнях з американським участю.

Про це повідомила прес-служба Білого дому. “Акт Родченкова” 2019 року стосується кримінального переслідування певних осіб, причетних до міжнародного змовою з метою допінгового шахрайства, і вимагає відшкодування збитку постраждалим від такої змови “, – наголошується в тексті.

Як говориться в заяві самого Трампа, стаття 6 цього документа вимагає, щоб “певні відомства, включаючи міністерство юстиції, ділилися інформацією з антидопінговим агентством США щодо будь-якого розслідування потенційного порушення статті 3 [про допінговий змові] цього акту”. “Я розумію, що стаття 6 передбачає виключення з вимоги про розкриття інформації, яка може вплинути на цілісність кримінального розслідування, але виняток не повинно стосуватися всієї інформації, – вказується в тексті. – Моя адміністрація буде розглядати статтю 6 в контексті конституційних повноважень президента, пов’язаних з контролем за розповсюдженням інформації, розкриття якої може негативно відбитися на національній безпеці”.

“Акт Родченкова”, названий ім’ям головного інформатора Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) в справі про допінг у російському спорті, буде поширюватися на всі змагання, що проводяться відповідно до правил організації, і передбачає можливість переслідування з боку США будь-якої людини в світі, якщо він залучений в допінговий змову на змаганнях з американським участю. При цьому закон не торкнеться північноамериканських професійних ліг, які не дотримуються кодексу WADA. Порушникам загрожує штраф у розмірі до $ 1 млн і позбавлення волі на строк до 10 років. Переслідування окремих спортсменів, викритих у застосуванні допінгу, законом не передбачається.

Поділитись