Таліби захопили американську бойову техніку на суму 85 мільярдів доларів

Таліби захопили американську бойову техніку на суму 85 мільярдів доларів

Таліби захопили американську бойову техніку на суму 85 мільярдів доларів і отримали доступ до біометричних даних тих афганців, які останні 20 років допомагали солдатам армії США.

Про це пише британська The Telegraph з посиланням на американських конгресменів.

Колишній резервіст ВМС США Джим Бенкс заявив, що серед величезної кількості залишеної в Афганістані техніки і зброї тобто 75 000 автомашин, 200 літаків і вертольотів, і 600 000 одиниць стрілецької зброї та легкого озброєння.

Виступаючи у Вашингтоні, Бенкс сказав: «Сьогодні у талібів вертольотів Блек Хок більше, ніж у 85% країн світу». За його словами, «Талібан» також захопив окуляри нічного бачення, бронежилети і предмети медичного призначення.

Бенкс впевнений в цих цифрах, тому що він працював зарубіжним торговим агентом, набуваючи надану Америкою техніку і зброю, а потім передаючи її афганським військовим.

«Для мене і інших це немислимо, але зараз у талібів є біометричні пристрої з відбитками пальців, сканами очей і біографічними даними всіх афганців, які останні 20 років перебували на нашому боці і допомагали нам», – сказав він.

«У адміністрації немає плану повернення цієї зброї. Вона не збирається вимагати звіту за цю техніку і зброю, – продовжив конгресмен. – Якщо ця зброя буде використано зараз або в майбутньому, щоб завдавати шкоди, поранити або вбивати американців, кров буде на руках Джо Байдена».

Тим часом, як відзначає газета, таліби вже заявили, що направили своє елітний підрозділ з високотехнологічним обладнанням на охорону об’єктів в афганській столиці.

Поділитись