Створення збройних сил ЄС призведе до відмови від американської зброї

Створення збройних сил ЄС призведе до відмови від американської зброї

Створення єдиних збройних сил Європейського Союзу (ЄС) може призвести до поступової відмови від закупівлі американської зброї на користь європейської.

Про це заявив Том Зауер, професор міжнародної політики у бельгійському Університеті Антверпена.

“Замість того, щоб купувати F-35, державам-членам ЄС було б розумніше співпрацювати у створенні європейського винищувача та витрачати оборонні бюджети для створення робочих місць у Європі, а не США”, – пророкував політолог. При цьому, за його словами, нові сили швидкого реагування не будуть протиставлені НАТО, оскільки їхнім завданням буде не колективний захист, а інтервенції та локальні військові місії, подібно до евакуації громадян Євросоюзу з Кабула цього літа. Більше того, оскільки сили швидкого реагування не будуть мати оборонний характер, їх створення не призведе до зростання напруженості у відносинах ЄС і Росії.

За його словами, ідея єдиного європейського військового контингенту існувала давно, ще в середині минулого століття, але була реалізована через десятиліття через занепад США. Ізоляційна зовнішня політика, яку проводить Вашингтон, почала негативно впливати на НАТО. “ЄС зробив цю ініціативу в досить невдалий час, оскільки військові інтервенції стають все більш непопулярними після невдалих місій у Сомалі, Руанді, Афганістані, Іраку, Лівії, Малі тощо”, – зазначив Зауер. Втім, за його словами, ще доведеться з’ясувати, чи сили швидкого реагування ЄС застосовуватимуться на практиці, чи призведуть вони до створення повноцінної європейської армії.

Раніше стало відомо, що в ЄС захотіли створити єдину армію, яка може розгорнути військове угруповання чисельністю до п’яти тисяч військовослужбовців для захисту від гібридних загроз. За словами євродипломатії Жозепа Борреля, суть ідеї в тому, щоб Євросоюз мав спеціалізовані групи для різних завдань.

Поділитись