Столтенберг заявив про стратегічне значення Західних Балкан для НАТО

Столтенберг заявив про стратегічне значення Західних Балкан для НАТО

Західні Балкани мають стратегічне значення для НАТО, яка повністю поважає політику військового нейтралітету Сербії та підтримує мир і безпеку в Косові, заявив генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг.


Майже всі країни регіону Західних Балкан є членами НАТО. Сербія та Боснія Герцеговина беруть участь у програмі “Партнерство заради миру” та проводять спільні навчання та заходи з альянсом та його країнами-членами, у самопроголошеній республіці Косово з 1999 року розміщено миротворчий контингент KFOR.

“НАТО та Сербія – близькі та довгострокові партнери. Наше партнерство засноване на політичному діалозі та практичній співпраці, з повною повагою до проголошеної політики військового нейтралітету Сербії”, – заявив Столтенберг в інтерв’ю сербському масовому виданню Kurir.

“У новій стратегічній концепції НАТО, схваленій на саміті в Мадриді, ще раз відзначено стратегічне значення Західних Балкан для нашого альянсу. Враховуючи це, посли країн-членів і партнерів НАТО, які своїми силами роблять внесок у місію KFOR, нещодавно відвідали Команду зв’язку KFOR і НАТО в Косово”, – зазначив генсек альянсу.

За його словами, KFOR продовжує підтримувати безпеку та гарантувати свободу пересування для благополуччя всіх громад у Косові у співпраці з ООН, місією ЄС щодо верховенства закону EULEX, структурами безпеки у Косові, а також армією Сербії. “Будь-які зміни в чисельному складі KFOR будуть ґрунтуватися на умовах на місці, а не на заздалегідь визначених термінах”, – наголосив Столтенберг.

Поділитись