Стало відомо про прохання Єльцина до Клінтона віддати Європу Росії

Стало відомо про прохання Єльцина до Клінтона віддати Європу Росії

Перший президент РФ Борис Єльцин просив екс-президента США Білла Клінтона «залишити Європу Росії» під час саміту ОБСЄ у 1999 році.

Стенограму короткої конфіденційної бесіди глав держав опублікувала журналістка Мері Еліза Саротт у своїй статті про розширення НАТО для Foreign Affairs.

“Російський лідер висунув радикальні вимоги. “Просто залиште Європу Росії, — сказав Єльцин, — США не в Європі. Європою мають займатися європейці”. Клінтон спробував залишити питання без відповіді”, — наводить деталі розмови Бориса Єльцина та Білла Клінтона видання Foreign Affairs.

У статті зазначено, що екс-президент Росії наполягав на тому, щоб Вашингтон «надав Європу самій собі». Він також казав, що «Європа ще ніколи не була такою близькою до Росії», як у 1990-і роки. Клінтон у відповідь вважав, що це не сподобається європейцям. Після цього Єльцин різко встав і заявив, що зустріч тривала надто довго і її час закінчити.

Саротт вважає, що переломний момент у російсько-американських відносинах стався після втручання НАТО у збройний конфлікт у Косово. Москва виступала проти введення військ альянсу на територію колишньої Югославії. Також Єльцин був роздратований тим, що США розкритикували відновлення воєнних дій у Чечні. Перший президент РФ вважав, що «Клінтон дозволив собі чинити тиск на Росію», незважаючи на наявність у Москви ядерного арсеналу.

Раніше колишній зять Єльцина Олексій Дьяченко розповів, що його тесть випивав із Клінтоном у туалеті Кремля. Глави держав ховалися там від першої леді США Хілларі Клінтон, яка забороняла чоловікові пити алкоголь. За словами Дяченка, президентам поставили в туалеті стіл із випивкою та закусками, після чого Клінтон та Єльцин провели «душевну бесіду».

Поділитись