Стало відомо про готовність Литви перекрити газ у Калінінград

Стало відомо про готовність Литви перекрити газ у Калінінград

Литва може спробувати перекрити газопровід “Мінськ-Вільнюс-Каунас-Калінінград”.

Про це у статті для видання Advance написав хорватський журналіст Антун Роша з посиланням на власні джерела. За його словами, Вільнюс слідом за обмеженням транзиту товарів до Калінінградської області хоче ще й зупинити постачання блакитного палива до регіону.

Виправдати свої дії прибалтійська країна має намір санкціями Євросоюзу, які треба виконувати. Водночас, для Москви перекриття газу в Калінінград виглядатимуть антиросійським кроком, зазначив Роша.

17 червня губернатор Калінінградської області Антон Аліханов повідомив, що Литовські залізниці поставили владу регіону перед фактом: з 18 червня вони перестануть приймати вантажі, що йдуть у регіон та з нього. За попередніми оцінками, 40-50% вантажів, які курсували між Калінінградською областю та іншими регіонами Росії, перевозили саме через територію Литви.

У свою чергу литовський уряд заявив, що отримав нові роз’яснення від Європейської комісії та погодив свої дії з нею. Тепер на товари, які заборонені до ввезення в ЄС через санкції, не поширюється виняток про транзит Калінінграда.

21 червня Литва розповсюдила обмеження на перевезення санкційних товарів ще й на вантажний автомобільний транзит. Доставляти такі вантажі тепер доведеться морем або повітрям.

Поділитись