Стало відомо, чому Зеленський оголосив війну Конституційному суду

Стало відомо, чому Зеленський оголосив війну Конституційному суду

Президент України Володимир Зеленський звільнив главу Конституційного суду (КС) Олександра Тупицького. При цьому законодавство таких повноважень главі держави не дає, тому юристи говорять про пряме порушення і звинувачують Зеленського в узурпації влади.

Сам Тупицький не збирається підкорятися, на 12 квітня він призначив позачергове засідання суду.

Президент України Володимир Зеленський скасував указ про призначення голови Конституційного суду (КС) Олександра Тупицького на посаду судді. Скасовано також рішення про призначення ще одного члена КС Олександра Касмініна. Уточнюється, що обидва зайняли посади в 2013 році. «Окремі судді Конституційного суду, призначені [колишнім президентом] Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державної незалежності і національної безпеки, що порушує Конституцію, права і свободи людини і громадянина», – йдеться в указі Зеленського.

Президент України пояснив, що прийняв рішення в тому числі на підставі постанови Верховної Ради від 17 лютого, в якому говориться, що Янукович в період з 2010 по 2014 роки узурпував владу. Представник президента в КС Федір Веніславський пояснив, що Тупицький з 2014 року «стояв на боці країни-агресора». Прихильники Зеленського в партії «Слуга народу» заявили, що судді погрожували зближенню з Заходом, євроінтеграції.

Поділитись