США звинуватили Росію у порушенні норм Світової організації торгівлі

США звинуватили Росію у порушенні норм Світової організації торгівлі

Офіс торгового представника США (USTR) опублікував доповідь, в якій йдеться про нібито виявлені порушення з боку Росії правил Світової організації торгівлі (СОТ).

“У цьому звіті представлений огляд відходу Росії від керівних принципів СОТ, таких як недискримінаційна практика, більш відкрита торгівля, передбачуваність, прозорість і справедлива конкуренція”, – пояснила торговий представник США Кетрін Тай.

Зокрема, відомство дорікнуло РФ нібито розширення державного контролю над економікою.

Влада Сполучених Штатів також висловила стурбованість тим, що «Росія продовжує вживати та реалізовувати заходи щодо локалізації, щоб надавати пільги як товарам, так і послугам вітчизняного виробництва».

“У сільськогосподарському секторі Росія зберігає обмеження на імпорт, не пов’язані з наукою, і відмовляється визнавати гарантії інших країн щодо експортних потужностей”, – йдеться в документі.

Як випливає зі звіту, порушення норм і правил СОТ, а також зобов’язань перед організацією ставить американських робітників і підприємців економічно менш вигідні умови і позбавляє можливості чесної конкуренції.

В офісі американського торгового представника наголосили, що відомство працюватиме з партнерами-однодумцями та використовує інструменти СОТ для «залучення Росії до відповіді за її поведінку в багатосторонній торговельній системі».

«Сполучені Штати вважають цей шлях контрпродуктивним як для Росії, російського народу, так і для світової економіки. Сполучені Штати продовжуватимуть закликати Росію слідувати букві та духу СОТ. Проте, зрештою, Росія та росіяни мають ухвалити це рішення», — уклали автори доповіді.

До цього, 19 листопада, повідомлялося, що Євросоюз (ЄС) заперечує кілька російських заходів, які вживаються в рамках програми імпортозаміщення. ЄС опублікував офіційний запит щодо формування третейської групи для розгляду спору з Росією про держзакупівлі, оскільки двосторонні консультації, що пройшли 13 вересня, не призвели до врегулювання цього питання.

Поділитись