США заявили, що таліби вимагають евакуювати всіх американців до кінця місяця

США заявили, що таліби вимагають евакуювати всіх американців до кінця місяця

США оголосили, що розраховують до кінця місяця евакуювати з Афганістану своїх громадян і місцевих жителів, які працювали на іноземні дипмісії.

США і союзники з неділі вивезли з Афганістану близько 17-ти тисяч чоловік. Ці цифри назвали в Білому домі. Представник міністерства оборони США при цьому зазначив, що доступ в аеропорт, звідки більше тижня йде евакуація, і Афганістан вже покинули майже 40 тисяч осіб, обмежений.

З талібами ведуть переговори, Білий дім шукає нові способи безпечного переміщення людей в аеропорт. Вашингтон розраховує вивезти всіх американців до 31-го серпня, тобто за тиждень. Тим часом за даними британської газети Times Борис Джонсон на екстреному саміті «великої сімки», він пройде сьогодні, хоче попросити Джо Байдена відкласти дату виведення військ США з Афганістану, по суті аеропорту Кабула, де вони знаходяться. Вчора представник забороненого в Росії за тероризм «Талібану» попередив США і союзників про якісь наслідки, в разі відмови покинути Афганістан в обумовлений термін.

Президент США сьогодні вирішить, чи продовжувати його чи ні, повідомляє агентство Рейтер.

Поділитись