США запропонували Росії, КНДР та Китаю працювати над скороченням ядерних арсеналів

США запропонували Росії, КНДР та Китаю працювати над скороченням ядерних арсеналів

США готові до переговорів із Росією, Китаєм та Північною Кореєю щодо скорочення ядерних арсеналів.

Про це заявив Байден, якого цитує Білий дім.

Заява була присвячена лауреатам Нобелівської премії миру, яких привітав американський президент. Премію цього року здобула японська організація за ядерне роззброєння.

Байден у зв’язку з цим нагадав про свій візит до Хіросіми, на яку США в 1945 році скинули атомну бомбу. І заявив, що «ми повинні продовжувати рухатися вперед до того дня, коли зможемо остаточно і назавжди позбавити світ ядерної зброї».

«Сполучені Штати готові вести переговори з Росією, Китаєм та Північною Кореєю без попередніх умов для зменшення ядерної загрози. Немає жодної користі для наших країн чи світу у зволіканні з скороченням ядерних арсеналів. Зниження ядерної загрози є важливим не всупереч небезпекам сучасного світу, а саме через них», – заявив Байден.

Нагадаємо, це не перша пропозиція зі США провести переговори щодо ядерного стримування.

У Росії на це заявляли, що готові обговорювати це питання лише у ширшому контексті врегулювання конфлікту із Заходом – у тому числі щодо України, інфраструктури НАТО в Європі та зняття санкцій.

Нещодавно Путін оголосив про посилення ядерної доктрини РФ, знизивши поріг застосування ЯО.

У Китаї ще влітку вийшли з п’ятирічних переговорів з американцями щодо вопоос ядерного роззброєння. Причина – постачання американської зброї на Тайвань.

Також можна нагадати, що однією з головних тез Трампа у передвиборчій кампанії стало звинувачення на адресу Байдена та Харріс, що вони втягують США із Третю світову війну.

Тому не виключено, що нинішня заява Байдена про готовність до «ядерних» переговорів має, у тому числі й політтехнологічний сенс, спробувати «перебити» цю лінію Трампа.

Поділитись