США відправили секретну субмарину до Норвегії. ФОТО

США відправили секретну субмарину до Норвегії. ФОТО

США передали «сигнал Кремлю», відправивши секретний підводний човен USS Seawolf до берегів Норвегії. Про це пише американський портал The Drive.

Раніше ВМС США повідомили про прибуття Seawolf в норвезький Тромсе, пізніше були опубліковані її фотографії в цьому порту. Контр-адмірал Ентоні Каруллі заявив, що перекидання субмарини “підвищує і без того великі можливості по веденню підводної війни” і демонструє “незмінну прихильність” США “забезпечення морської безпеки і стримування у всьому регіоні”.

Як зазначає The Drive, таке публічне розкриття відомостей про місцезнаходження секретного підводного човна незвично. За словами журналіста Кріса Каваса, що спеціалізується на військово-морській тематиці, фотографії Seawolf з Тромсе стали першими її знімками за останні п’ять років.

На думку автора статті в The Drive, все це говорить про бажання Вашингтона відправити “явний сигнал Росії”. У матеріалі наголошується, що Тромсе знаходиться поблизу від маршруту проходження російських підводних човнів. При цьому перекидання Seawolf передували кілька років підвищеної активності ВМФ Росії в даному регіоні. Крім того, нагадує видання, в червні цього року російський Північний флот офіційно прийняв на озброєння перший атомний підводний човен класу “Борей-А” “Князь Володимир”.

У статті також зазначається, що незабаром після прибуття Seawolf в Тромсе шість американських стратегічних бомбардувальників B-52H, здатних нести ядерну зброю, взяли участь в навчаннях з винищувачами ВВС Норвегії. На думку автора матеріалу, це також виглядає “як сигнал, націлений прямо на Москву”.

Підводний човен Seawolf і інші човни цього ж проекту Connecticut і Jimmy Carter спочатку створювалися з 1983 року як ударні багатоцільові атомні підводні човни, які повинні були стати головною опорою американських підводних сил. Після закінчення холодної війни зростання витрат на проект і скорочення бюджету змусили ВМС США відмовитися від плану будівництва 29 підводних човнів цього типу, і після введення в дію трьох субмарин виробництво було закрито. Зараз підводні човни типу Seawolf використовуються для виконання спеціальних завдань.

Поділитись