США таємно створюють нову військову базу в Сирії

США таємно створюють нову військову базу в Сирії

Сполучені Штати прискореними темпами облаштовують нову військову базу біля населеного пункту Ель-Багуз в сирійській провінції Дейр-ез-Зор.

Про це повідомила саудівська газета Asharq Al-Awsat. За її інформацією, військовий об’єкт розташовується на високому пагорбі на березі Євфрату навпаки позицій, які займають на південь від сирійські війська і збройні шиїтські формування, підтримувані Іраном.

Ель-Багуз служив останнім оплотом терористів з угруповання “Ісламська держава” (ІГІЛ, заборонена в РФ) на північному сході Сирії. Селище був звільнений в березні 2019 року загонами курдів з “Сил демократичної Сирії” (СДС) за підтримки ВПС західної коаліції під егідою США.

За відомостями видання, американці обладнали посадочний майданчик для вертольотів і перекинули з сусіднього Іраку в Ель-Багуз десятки одиниць броньованої техніки.

З 2015 року США створили всього дев’ять військових баз на північному сході Сирії. Чотири з них знаходиться поруч з нафтовими родовищами в Дейр-ез-Зорі і ще п’ять в сусідній провінції Хасеке. Як зазначає газета, в жовтні американське командування розмістило в Сирії додатково 500 військовослужбовців, які надають допомогу СДС в боротьбі з знову активізувалися бандами ІГІЛ.

Поділитись