США та НАТО готові провести нову зустріч із Росією

США та НАТО готові провести нову зустріч із Росією

Держсекретар США Ентоні Блінкен і генсек НАТО Єнс Столтенберг під час телефонної розмови висловили готовність Сполучених Штатів та Північноатлантичного альянсу провести нові переговори з Росією.

Про це повідомляється у письмовій заяві керівника прес-служби американського зовнішньополітичного відомства Неда Прайса.

Зазначається, що під час бесіди Блінкен та Столтенберг обговорили подальші кроки після засідання Ради Росія-НАТО 12 січня.

“Сполучені Штати і НАТО готові знову зустрітися з Росією і віддані продовженню дипломатичної взаємодії та зустрічного діалогу”, – йдеться у повідомленні.

Раніше цього дня глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що вступ України до НАТО, а також поява в Азовському морі військових об’єктів та баз західних країн не влаштують Москву і є червоними лініями. Міністр закордонних справ Росії зазначив, що Москва не приймає появи альянсу на кордонах з РФ, тим більше за нинішнього політичного курсу України.

Також Лавров зазначив, що існують підстави вважати, що НАТО найближчими місяцями може почати нарощувати сили поруч із Росією під приводом ситуації в Україні. При цьому міністр зазначив, що РФ ніколи не загрожувала українському народові.

Крім того, Лавров вказав на те, що в планах США та НАТО є бажання «замотати» процес із гарантій безпеки. Він наголосив, що ситуація не покращується, накопичується конфліктний потенціал. Як вважає глава МЗС Росії, «такому негативному розвитку подій» вирішально сприяє Захід.

14 січня посольство РФ у Вашингтоні закликало США до предметної роботи із забезпечення гарантій безпеки на основі запропонованих Росією проектів договорів і наголосило, що російська сторона проти війни і виступає за «дипломатичне вирішення всіх міжнародних проблем».

Цього тижня відбулася серія консультацій Росії та Заходу щодо гарантій безпеки. Вони проходили в три етапи: 10 січня відбулася зустріч делегацій РФ та США в Женеві, 12 січня у Брюсселі пройшло засідання Ради Росія-НАТО, а 13 січня завершилися консультації на віденському майданчику Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Поділитись