США не відповіли на питання щодо нерозширення НАТО, заявив Лавров

США не відповіли на питання щодо нерозширення НАТО, заявив Лавров

США у своїй відповіді щодо гарантій безпеки не заявляли про відмову від розширення НАТО на схід, заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров.

“З головного питання в цьому документі позитивної реакції немає. Головним питанням є наша чітка позиція щодо неприпустимості подальшого розширення НАТО на схід та розміщення ударних озброєнь, які можуть загрожувати території Російської Федерації”, – заявив міністр.

При цьому глава зовнішньополітичного відомства наголосив, що США ігнорують принцип неподільності безпеки, коли спокійне існування однієї держави не може досягатися шляхом створення загрози для іншої.
“Показово, що зараз, коли на наші пропозиції домовитися про юридично зобов’язуючі гарантії в Євроатлантиці реагують західні колеги, вони завжди закликають виконувати узгоджені принципи, що стосуються архітектури безпеки в Євроатлантиці. Тут же кажуть: це означає, що НАТО має право розширюватися, ніхто не в право заборонити натовцям розглядати звернення будь-якої іншої країни”, – зазначив Лавров.

США та НАТО напередодні передали Росії відповіді на пропозиції щодо гарантій безпеки. Виходячи із заяв держсекретаря США Ентоні Блінкена, американський документ відображає заклопотаність Штатів діями Росії у сфері безпеки та пропозиції щодо тих областей, де країни можуть знайти точки дотику.

Наприкінці 2021 року Росія опублікувала проекти договору зі США та угоди з НАТО щодо гарантій безпеки. Москва, зокрема, зажадала від західних партнерів юридичних гарантій відмовитися від подальшого розширення НАТО на схід, від приєднання до блоку України та створення військових баз у пострадянських країнах. Також пропозиції містили пункт про нерозміщення ударних озброєнь НАТО біля кордонів Росії та відведення сил альянсу у Східній Європі на позиції 1997 року.

Поділитись