США нарощують військову активність поблизу материкового Китаю

США нарощують військову активність поблизу материкового Китаю

США збільшують розвідувальну та іншу військову активність поблизу кордонів материкового Китаю.

Про це пише в середу пекінська газета Global Times, посилаючись на думку китайських аналітиків.

“За даними моніторингу Китайського аналітичного центру, військові США ведуть надзвичайно інтенсивні операції біля Китаю, включаючи близьку повітряну розвідку, навчання авіаносних груп та дії субмарин за минулий рік”, – йдеться у матеріалі видання. Китайські військові експерти вважають, зазначається далі, що вся ця активність створює високий рівень загрози та ризики для безпеки Китаю в прилеглих регіонах, включаючи Південно-Китайське море та Тайванську протоку.

На тлі підписання президентом США Джо Байденом оборонного бюджету на 2022 фінансовий рік, що передбачає збільшення військових видатків, зокрема щодо КНР, аналітики передбачають подальше нарощування військової активності Сполучених Штатів “з прицілом на Китай”. У зв’язку з цим, наголошується далі, і Китаю також слід продовжувати свої зусилля щодо захисту національного суверенітету та територіальної цілісності “шляхом зміцнення свого оборонного будівництва та підвищення боєготовності військ”.

Особливе занепокоєння в Пекіні, зазначає газета, викликає інтенсифікація американських операцій у Південно-Китайському морі, включаючи близьку розвідку, проходи американських військових кораблів через Тайванську протоку, розміщення сил передового базування, операції зі стратегічного стримування та операції під прикриттям так званої свободи судноплавства, діяльність облаштування поля бою та інші подібні дії.

При цьому, як зазначив в інтерв’ю газеті китайський експерт у галузі ВПС Фу Цяньшао, військова активність сил США “б’є всі рекорди не лише в кількісному відношенні, а й у тому плані, наскільки все це близько до Китаю”. “Ця провокаційна активність спрямована на отримання розвідувальних даних про Народно-визвольну армію Китаю та підготовку США до потенційного великого військового конфлікту з Китаєм”, – вважає експерт.

“США розглядають Китай як свого першорядного опонента і намагаються придушити його у всіх відносинах, включаючи військову сферу”, – переконаний китайський військовий аналітик Сун Цзунпін, думку якого також наводить Global Times. “Ми повинні зміцнювати нашу обороноздатність для того, щоб бути в змозі захистити себе”, – резюмує він.

Поділитись