США можуть сьогодні оголосити про нові санкції щодо білоруської влади

США можуть сьогодні оголосити про нові санкції щодо білоруської влади

Обмежувальні заходи стануть відповіддю на дії Олександра Лукашенка з придушення своїх політичних супротивників і в цілому на репресивну політику в країні, повідомляє телеканал CNN.

Однак не уточнює, кого саме можуть торкнутися нові американські санкції. Президент США отримав від колишнього кандидата в президенти Білорусі Світлани Тіхановської список компаній, які підконтрольні президенту Олександру Лукашенку і його найближчого кола. До нього увійшли «Білоруськалій», а також підприємства нафтової, лісової і сталеливарної галузей.

Вибори в Білорусі пройшли 9 серпня 2020 року. Центрвиборчком країни назвав переможцем Олександра Лукашенка, який зайняв пост глави держави в шостий раз поспіль. Це призвело до масових протестів по всій країні.

Євросоюз готовий зняти санкції з Білорусії тільки, коли влада країни почнуть дотримуватися принципів демократії та верховенства права, а репресії будуть припинені.

Політолог Андрій Суздальцев сказав для ЗМІ, що за минулий рік білоруський лідер Олександр Лукашенко показав своїми діями, що він дійсно програв на виборах.

Суздальцев підкреслив, що залишився в Білорусі опір пішло в підпілля і залишається в рамках мирного протесту. За його словами, опозиція за кордоном слабо контактує з Мінськом. Він додав, що білоруська влада побоюються відновлення активних протестів.

Поділитись