Spiegel: ситуація навколо України може призвести до відставки Шольца

Spiegel: ситуація навколо України може призвести до відставки Шольца

В уряді Німеччини посилюються суперечки щодо постачання важких озброєнь Україні, і нерішучість канцлера ФРН Олафа Шольца може призвести до його відставки.

Про це пише журнал Spiegel.

Лідери опозиційного блоку партій ХДС/ХСС мають намір внести до бундестагу наступного тижня проект резолюції про постачання важкого озброєння Україні, якщо цього не зробить Шольц, пише видання.

«У цьому випадку позиція Шольца настільки сильно похитнеться, що фактично доведеться просити вотуму довіри, тобто. забезпечити собі більшість у бундестазі», — йдеться у повідомленні.

Spiegel також вказує на те, що канцлер критикують як опозиція, так і учасники проурядової коаліції.

Раніше заступник генінспектора бундесверу — збройних сил ФРН — Маркус Лаубенталь виступив проти постачання Україні важких озброєнь з боку Німеччини. Він звернув увагу, що німецьким ЗС потрібні системи озброєння, щоб управляти збройними силами та навчати нових військовослужбовців. До того ж бойові машини піхоти типу Marder, як і раніше, потрібні ФРН, щоб виконувати різні зобов’язання, у тому числі і в рамках НАТО.

У свою чергу федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Німеччина навряд чи зможе постачати Україну зброєю зі своїх запасів — вони практично повністю вичерпані. Політик пояснив, що німецькі танки «Леопард», наприклад, не мали б сенсу в Україні, оскільки вони не могли їх використати через відсутність досвіду поводження з технікою. Натомість має продовжувати надходити зброя зі східноєвропейських країн, з якими українська армія так чи інакше знайома, підсумував він.

Поділитись