Сьогодні в Туреччині проходять президентські вибори

Сьогодні в Туреччині проходять президентські вибори

Сьогодні в Туреччині проходять президентські вибори — за версією The Economist, найважливіші для світу цього року.

Чого від них чекати?

Реджеп Тайіп Ердоган, який перебуває у владі понад 20 років (і користується підтримкою Путіна), цілком може програти кандидату від опозиції — лідеру Республіканської народної партії Кемалю Киличдароглу. Він бачить своєю головною метою повернення Туреччини до парламентської системи, від якої Ердоган відійшов після поправок до Конституції 2017 року. Також у програмі опозиції — курс на вступ до ЄС та покращення відносин із США.

Якщо турецька опозиція переможе, це покаже, що багаторічного автократа шляхом виборів можна справді усунути з його посади. Але, незважаючи на лідерство Киличдароглу в опитуваннях громадської думки, шанси на перемогу у Ердогана все є є — хоча для цього може знадобитися другий тур. Швидкість позицій чинного президента у поєднанні з його майже необмеженими повноваженнями дозволяє чекати від нього навіть запровадження військового стану.

Детальніше про те, як зміниться Туреччина в залежності від виходу виборів, про проблеми Ердогана та опозиції, а також про погляди опонентів на відносини з Росією та Україною ми поговорили з сходознавцем і автором телеграм-каналу.

Поділитись