Син президента США допоміг китайській компанії купувати кобальтову копальню

Син президента США допоміг китайській компанії купувати кобальтову копальню

Про велику угоду, до якої причетний Хантер Байден, повідомила газета New York Times.

За її даними 8 років тому він разом із ще двома американцями та партнерами з Китаю заснував інвестиційну фірму, її зареєстрували в Шанхаї. 70 відсотків акцій отримали китайські інвестори, серед них Bank Of China, решта цінних паперів дісталася синові майбутнього президента США та компаньйонам.

Угоду з купівлі кобальтової копальні в Демократичній Республіці Конго, як пише видання, провели у 2016 році. Компанія, до правління якої входив Байден-молодший, залучила понад мільярд доларів для викупу цінних паперів у міноритарного акціонера, фірми з Канади. У результаті компанія з Китаю China Molybdenum придбала одного з найбільших виробників кобальту в Центральній Африці.

Білий дім заперечує, що президент країни знав про участь сина в угоді. Влада США цього року попередила, що Китай може використати своє домінуюче становище у сфері кобальту, щоб перешкодити виробництву електромобілів у Штатах.

Ряд конгресменів-республіканців місяць тому виступили за те, щоб оголосити імпічмент Джо Байдену. Президента політичні опоненти звинуватили у потуранні корупції на тій підставі, що його син Хантер приймав подарунки від громадян інших країн в обмін на надання послуг, а також впливав на політику інших держав.

Поділитись