Сі Цзіньпін залишився на боці Росії після розмови з Байденом

Сі Цзіньпін залишився на боці Росії після розмови з Байденом

Телефонна розмова президента США Джо Байдена і лідера Китаю Сі Цзіньпіна виявила «розрив, що поглиблюється» між ними як щодо української кризи, так і претензій Китаю на Тайвань.

Про це повідомляє Politico. Телефонна розмова тривала дві години.

Як зазначає Politico, Байден не спонукав главу КНР зобов’язатися використати китайський вплив, щоб покласти край українській кризі, або «хоч би використати термін «вторгнення». Натомість цей дзвінок спровокував звинувачення на адресу США у розпалюванні кризи, у втручанні у справи Тайваню та критику через погрози санкціями проти Китаю.

«Сі зазначив, що американо-китайські відносини ще не вийшли із скрутного становища, створеного попередньою адміністрацією США, і натомість стикаються з дедалі більшими і більшими проблемами», – наголошується в повідомленні МЗС Китаю.

Високопоставлений представник адміністрації США заявив Politico, що у розмові президент США Джо Байден «ясно дав зрозуміти наслідки, які настануть, якщо Китай надасть матеріальну підтримку Росії».

«[Але] президент не звертався до Китаю з конкретними проханнями, він викладав свою оцінку ситуації, те, що, на його думку, має сенс і наслідки певних дій. Я думаю, що Китай прийматиме власні рішення», – зазначив співрозмовник газети.

За версією видання, повідомлення китайського МЗС свідчать, що будь-які рішення, які Китай ухвалить щодо війни, навряд чи виправдають очікування США. Натомість китайський уряд, «схоже, подвоює свою підтримку Росії».

«Що США повинні зробити, так це серйозно задуматися про свою роль в українській кризі, взяти на себе відповідальність і вжити практичних дій для полегшення ситуації та вирішення проблеми, замість того, щоб продовжувати підливати олії у вогонь», – заявив офіційний представник міністерства закордонних справ Китай Чжао Ліцзянь.

Він зазначив, що США “продовжують наклепувати на Китай замість того, щоб розмірковувати про скрутне становище з безпекою в Європі, викликане розширенням на схід НАТО”.

Поділитись