Сі Цзіньпін розповів, хто має керувати Гонконгом

Сі Цзіньпін розповів, хто має керувати Гонконгом

Політична влада в Гонконгу має залишатися в руках патріотів, заявив у п’ятницю голова КНР Сі Цзіньпін.

“Політична влада має бути в руках патріотів, це загальне політичне правило у світі. Жодна країна, жоден регіон не допустять до влади непатріотичні або навіть зрадницькі сили та діячів, або ж зрадників Батьківщини”, — заявив Сі Цзіньпін на урочистому заході з нагоди 25-ї річниці повернення Гонконгу під юрисдикцію Китаю.

Він наголосив, що утримання управління спеціальним адміністративним районом Гонконг у руках патріотів є обов’язковою вимогою для забезпечення його довгострокової стабільності.

Вищий законодавчий орган Китаю – Всекитайські збори народних представників (ВСНП) – у березні минулого року схвалив проект резолюції щодо реформи виборчої системи Гонконгу. У Пекіні пояснили реформу необхідністю забезпечити повну інституційну підтримку принципам “одна країна, дві системи” та “Гонконг, керований патріотами”.

Критерії “патріотизму” визначаються спеціальною комісією, і саме через таку перевірку на парламентських виборах, що відбулися в грудні 2021 року, і на травневих виборах глави адміністрації не було жодного представника провідних опозиційних сил.

Гонконг повернувся у володіння Китаю від Великобританії 1 липня 1997 року і з тих пір користується широкою автономією. Влада КНР в управлінні районом дотримується принципу “одна країна, дві системи”. Згідно із спільною декларацією Великобританії та Китаю, Гонконг зберігатиме широку автономію до 2047 року. Яким чином керуватиметься колишня британська колонія після цього терміну, поки не відомо. Пекін неодноразово заявляв, що питання Гонконгу — це внутрішня справа Китаю.

Поділитись