Росія збільшила експорт товарів секретних категорій до країн НАТО

Росія збільшила експорт товарів секретних категорій до країн НАТО

Йдеться про постачання зброї, літаків, ядерних матеріалів.

У першу десятку імпортерів російських товарів прихованого у митній статистиці типу увійшли США, Чехія, Німеччина, Великобританія, Естонія, Нідерланди.

При цьому до деяких країн поставки за перші дев’ять місяців цього року вже перевищили обсяги експорту з Росії за весь минулий рік, іноді й у кілька разів. Зокрема, Чехія отримала товарів секретної категорії на 700 мільйонів доларів, тоді як минулого року обсяг ледве перевищував 100 мільйонів. Газета РБК пише, що зростання експорту до Чехії може бути пов’язане з тимчасовим ввезенням на ремонт російської авіатехніки. Як пояснили журналістам у чеському управлінні статистики, літальні апарати в такому разі відбиваються так, якби їх просто постачали. Аналогічна причина може стояти і за збільшенням поставок із Росії до Німеччини та Нідерландів.

Крім цього, з січня по вересень Москва уклала більше операцій із продажу закодованої у статистиці продукції з Вашингтоном. Зростання пов’язане зі збільшенням експорту до групи хімічних сполук, у тому числі радіоактивних речовин, а також з постачанням патронів для цивільної зброї.

Найбільшим покупцем товарів секретної категорії із Росії другий рік поспіль є Алжир.

Поділитись