Росія вийшла з Договору з відкритого неба

Росія вийшла з Договору з відкритого неба

Росія офіційно вийшла з Договору з відкритого неба. Про це стало відомо у суботу, 18 грудня.

Москва ухвалила таке рішення після того, як з договору вийшли Сполучені Штати, а їхні союзники з Європи не надали гарантій, що не передаватимуть у Вашингтон зібрану під час прольотів над Росією інформацію.

Наразі невідомо, як тепер діятиме Білорусь, яка в рамках договору входила до єдиної групи з Росією. Мінськ повідомив, що рішення буде ухвалено після ретельного аналізу та консультацій з Москвою.

«Багато залежатиме і від позицій інших держав-учасниць ДОН. У зв’язку з цим на останньому засіданні ККВН (Консультативна комісія з відкритого неба) білоруська сторона заявила, що у 2022 році не прийматиме наглядові місії та не проводитиме спостережні польоти», — розповіли у постпредстві Білорусі при Організації з безпеки та співробітництва в Європі. (ОБСЄ).

ДВН був підписаний у 1992 році як один із заходів щодо зміцнення довіри в Європі після холодної війни. У рамках договору країнам-учасницям дозволено відкрито збирати інформацію про збройні сили один одного.

17 грудня глава делегації РФ на переговорах у Відні з питань військової безпеки та контролю за озброєннями Костянтин Гаврилов заявив, що після виходу Росії з ДОН Москва може співпрацювати з Мінськом з технічних питань.

Поділитись