Росія вийде з угоди з утилізації урану, що використовується у військових цілях

Росія вийде з угоди з утилізації урану, що використовується у військових цілях

Росія вийде з угоди російсько-американського проекту про утилізацію збройового урану, який регулював поставки гексафториду урану з США.

“Росатому” доручено за підтримки Міністерства закордонних справ Росії повідомити Сполучені Штати про прийняте рішення. Про це повідомляється на офіційному порталі правової інформації Росії. Нагадаємо, що угода від 1999 року регулювала поставки гексафториду урану, переданого в Росію із США.

Третього жовтня минулого року Москва прийняла рішення призупинити дію договору з США про утилізацію збройового плутонію. Незабаром було заморожено угоду про співпрацю в наукових дослідженнях і розробках в ядерній та енергетичній сферах (НДР), а також був розірваний договір про співпрацю з США по конверсії дослідницьких реакторів.

Раніше “Профіль” писав, що Росія закликала провести зустріч після повернення США в ядерну угоду. Про це заявив постійний представник Російської Федерації при Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) Михайло Ульянов. Він наголосив на важливості і “чутливість” цієї угоди. У ньому порушені домовленості багатьох держав, деякі з яких мають ядерну зброю.

Поділитись