Росія блокує економічні дані, приховуючи вплив західних санкцій

Росія блокує економічні дані, приховуючи вплив західних санкцій

Російська влада почала закривати інформацію про основні економічні показники, щоб приховати проблеми, з якими РФ стикається через санкції, повідомляє The Wall Street Journal.

В останні дні влада Росії припинила публікувати дані про державний борг, статистику торгівлі та видобутку нафти.

Центральний банк обмежив обсяг фінансової інформації, яку місцеві банки мають регулярно публікувати, допоки триває робота над законопроектом про заборону кредиторам ділитися даними з іноземними державами. Місцеві кредитори не будуть зобов’язані публікувати деякі фінансові звіти за період з 31 грудня 2021 року до 1 жовтня 2022 року,

Відключення не повне: уряд все ще публікує основні показники, такі як інфляція, валовий внутрішній продукт та низку інших даних. Але обсяг публікацій звузився.

Вважають, що обмеження завадять Вашингтону та Брюсселю бачити, як впливають їхні санкції на російську економіку, а також ускладнять пошук нових цілей та точне настроювання майбутніх раундів санкцій.

Минулого тижня відділення російського міністерства енергетики, яке оприлюднює щомісячні дані про видобуток та експорт нафти, заявило, що обмежує «поширення інформації, яка може бути використана як додатковий тиск на російський ринок та його учасників».

Поділитись