Правозахисника рф Олега Орлова засудили до 2,5 років колонії

Правозахисника рф Олега Орлова засудили до 2,5 років колонії

Відомий російський правозахисник та співголова забороненого товариства «Меморіал» Олег Орлов був визнаний винним  у повторній «дискредитації» російської армії. Сьогодні таке рішення виніс Головинський суд Москви.

Підставою для ув’язнення правозахисника стала його стаття «Им хотелось фашизма. Они его получили», в якій Орлов засудив війну в Україні та назвав режим, установлений у Росії, фашистським.

Незадовго до оголошення вироку співголова «Меморіалу» відмовився від участі у дебатах та виступів свідків захисту через побоювання про їхню безпеку.

Нагадаємо, «Меморіал» був заснований як благодійне правозахисне товариство, покликане досліджувати політичні репресії у СРСР. «Меморіал» послідовно відстоював права політв’язнів у сучасній росії, зокрема допомагав українцям, незаконно засудженим у рф. 2021 році товариство було ліквідовано на території РФ, а у 2022 році разом із українським Центром громадянських свобод та білоруським правозахисником та в’язнем лукашенківського режиму Алесем Біляцьким удостояне Нобелівської премії миру.

Поділитись