Російський крейсер “Адмірал Нахімов” після модернізації зможе самотужки стримати флот НАТО

Російський крейсер “Адмірал Нахімов” після модернізації зможе самотужки стримати флот НАТО

Російський важкий атомний ракетний крейсер «Адмірал Нахімов» проекту 1144 «Орлан» після глибокої модернізації зможе самотужки стримати флот НАТО.


Колишній командувач Північним флотом адмірал В’ячеслав Попов упевнений, що «Адмірал Нахімов» виявиться найсучаснішим кораблем з точки зору ударного зброї, радіотехнічних засобів і протиповітряної оборони. Військовий вважає, що для «відновлення паритету» з США Росії необхідні чотири такі кораблі.

На думку голови Загальноросійського руху підтримки флоту капітана 1-го рангу Михайла Ненашева, якщо «Адмірал Нахімов» буде озброєний гіперзвуковими ракетами «Циркон», то він стане «кораблем особливого геополітичного значення».

У липні важкий атомний ракетний крейсер «Петро Великий» проекту тисячу сто сорок чотири «Орлан» завдав удар протикорабельної ракетою по умовному противнику в Баренцевому морі.

У жовтні 2019 американський журнал Military Watch в матеріалі про модернізацію «Адмірала Нахімова» написав, що потенційна можливість загрожувати ворожій авіації і флоту на відстані 400 і 1000 кілометрів відповідно зробить даний крейсер найнебезпечнішим надводним кораблем в російському флоті.

Тоді ж полковник у відставці Віктор Литовкин зазначив, що «Адмірал Нахімов» в разі введення в лад ніяк не вплине на баланс сил між Військово-морським флотом Росії і Військово-морськими силами США. «У США 11 авіаносних ударних угруповань. У нас – жодної», – заявив військовий оглядач.

Важкий атомний ракетний крейсер «Адмірал Нахімов» проекту 1144 «Орлан» знаходиться на ремонті з 1999 року. Модернізація корабля повинна завершитися в 2022 році. На воду «Адмірал Нахімов» спущений в 1988 році. Всього в 1973 – 1996 роках було побудовано чотири кораблі проекту 1144 «Орлан». В даний час з них в строю знаходиться «Петро Перший», ще один корабель ( «Адмірал Лазарєв») поміщений у відстійник, інший («Адмірал Ушаков») очікує утилізації.

Поділитись