Російські компанії не знають, куди подіти отримані з Індії рупії

Російські компанії не знають, куди подіти отримані з Індії рупії

Наростивши торгівлю з Індією на сотні відсотків і відмовившись від долара на вимогу Кремля, російські компанії зіткнулися з проблемою: рупії, отримані за продаж товарів індійським контрагентам, нема куди подіти.

У експортерів накопичилася індійська валюта, але індійський регулятор не дозволяє торгувати їй на Московській біржі і конвертувати її в рублі, повідомив в інтерв’ю Reuters директор з розвитку бізнесу біржі Кирило Пестов.

“Індійське валютне регулювання обмежує звернення та розрахунки в рупіях за межами Індії, причому це стосується всього зовнішнього світу”, – пояснив Пестов.

Мосбіржа, за його словами, чекає на рішення ЦБ Індії щодо розширення інтернаціоналізації рупії. Але той поки що зволікає.

Використовувати рупії безпосередньо – для імпорту – також виявилося непросто: торгівля з Індією йде в одному напрямку. Постачання індійських товарів до Росії буксують, і в результаті формується гігантський торговельний дисбаланс.

При тому, що Індія імпортує товарів на 4-5 млрд доларів на місяць, її експорт до Росії обчислюється сотнями мільйонів, зазначають аналітики Deutsche Bank. Причому за січень-вересень минулого року постачання навіть скоротилося на 14%.

В результаті російські банки почали відмовлятися від отримання рупій, розповіли Bloomberg джерела в Нью-Делі: вони не хочуть накопичення надлишків індійської валюти, «прилаштувати» які нема куди. Через це буксує механізм торгівлі в нацвалютах, наголошують джерела: хоча індійський ЦБ ще в червні схвалив відкриття коррахунків у рупіях російським банкам, великих угод не проводиться.

Поділитись