РФ може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні

РФ може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні

РФ може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні, якщо її армія почне зазнавати поразки.

Таку думку в інтерв’ю Times сказав секретар РНБО Олександр Литвиненко.

«Ми не можемо нічого виключати, якщо Росія опиниться на межі катастрофічної поразки», – заявив він і додав, що йдеться про гіпотетичний розвал фронту та протести в Москві.

Щоправда, він також заявив, що навіть у такому разі застосування ТЯО не гарантоване, оскільки Кремль може переконати населення Росії, що це перемога.

Зазначимо, що Україна та низка її союзників проводять на міжнародній арені думку, що ймовірність застосування Росією ЯО у конфлікті вкрай низька.

Ймовірна мета цих заяв – полегшити Заходу постачання більшої кількості далекобійних озброєнь та подальше ослаблення заборон щодо їх застосування на російській території.

При цьому Росія зі свого боку дає зрозуміти, що застосування ядерної зброї є реальною опцією. Але, судячи з заяв із Москви, її розглядають у разі прямого вступу західних країн у війну на боці України. І як мета для ударів називають не Україну, а натовські країни Європи.

Нагадаємо, що тактичні ядерні навчання РФ, що йдуть зараз, проводяться біля кордонів Польщі, а також прибалтійських країн.

Поділитись