Путіна можуть заарештувати на саміті БРІКС у ПАР – Reuters

Путіна можуть заарештувати на саміті БРІКС у ПАР – Reuters

Південна Африка опинилася у незручному становищі через ордер на арешт Володимира Путіна, виданого Міжнародним кримінальним судом (МКС).

Очікувалося, що російський президент візьме участь у 15 саміті БРІКС, який має пройти в ПАР. Хоча російська влада і не підтвердила президентський візит, негласно російського лідера на саміті чекали. Однак ПАР входить до юрисдикції МКС та буде змушена якось реагувати на виданий ордер.

Reuters пише, що коментарі з цього питання дав речник президента ПАР Вінсент Магвенья. Він заявив, що уряд ПАР усвідомлює свої юридичні зобов’язання, проте до саміту продовжить взаємодію з усіма заінтересованими сторонами.

Незважаючи на те, що ПАР не приєдналася до колективного засудження Росії за вторгнення в Україну, уряд країни залишається прихильним до ідеї мирного врегулювання та переговорів щодо української кризи.

Видання також повідомляє, що у Лондоні 20 березня відбудеться зустріч міністрів юстиції держав світу, щоб обговорити можливу підтримку МКС після того, як було видано ордер на арешт Володимира Путіна.

МКС звинувачує російського лідера у незаконній депортації сотень дітей із України.

Віце-прем’єр Великобританії Домінік Рааб на лондонській зустрічі міністрів заявив: «Велика Британія разом із міжнародною спільнотою продовжить надавати Міжнародному кримінальному суду фінансування, людей та досвід для забезпечення відправлення правосуддя».

Поділитись