Путін відповів на звинувачення ЄС та України на адресу “Газпрому”

Путін відповів на звинувачення ЄС та України на адресу “Газпрому”

 “Газпром” не винен у виникненні енергокризи в Європі, а подібні звинувачення, що звучать з Європи і Києва – спроба поставити все з “ніг на голову”, заявив президент РФ Володимир Путін.


“Звичайно, ні. Жодної тут правди немає. Це просто спроба “з ніг на голову” знову все поставити… Та брешуть весь час, тому “тінь на тин” наводять”, – відповів Путін під час прес-конференції на запитання про те, чи є частка правди в звинуваченнях Європи та Києва на адресу “Газпрому” у тому, що російська газова компанія є причиною енергокризи.

Він додав, що “Газпром” постачає весь обсяг газу, які вимагають його контрагенти за наявними контрактами, більш того – навіть збільшив постачання у дальнє зарубіжжя, включаючи країни Європи.

“На мою думку, це взагалі єдина країна, єдина компанія світова, яка ось так поводиться. Я вже говорив на різних заходах, у тому числі міжнародного характеру, що, наприклад, американські постачальники знялися з Європи, європейського ринку… зрідженого природного газу”, – зазначив Путін.

Відчутне зростання цін на газ у Європі почалося з квітня-травня, коли середня ціна на споті за індексом хаба TTF коливалася в діапазоні 250-300 доларів за тисячу кубометрів, в останні дні літа вартість контракту з постачанням “на день уперед” перевищила 600 доларів. а вже на початку жовтня – 1000 доларів. Історичного максимуму на ф’ючерсному ринку в 2190 доларів за тисячу кубометрів було досягнуто 21 грудня. Таких стійко високих цін був за всю історію функціонування газових хабів у Європі – з 1996 року.

Експерти пов’язують зростання цін з кількома факторами: низьким рівнем заповненості європейських підземних сховищ, обмеженням пропозиції з боку основних постачальників та високим попитом на ЗПГ в Азії. Зараз на настрої учасників ринку впливають також погодний фактор та невизначеність із запуском “Північного потоку 2”.

Поділитись