Присяжні в США визнали вченого винним у приховуванні зв’язків із Китаєм

Присяжні в США визнали вченого винним у приховуванні зв’язків із Китаєм

Суд присяжних у США визнав відомого американського вченого Чарльза Лібера винним у приховуванні наукової співпраці з Китаєм та отриманні від КНР великої грошової суми.

Про це повідомляє телеканал CBS.

Згідно з вердиктом, колишній декан факультету хімії та хімічної біології Гарвардського університету представляв недостовірні податкові декларації та не повідомив про наявність у нього китайського банківського рахунку.

Згідно з матеріалами слідства, 62-річний Лібер, який вважається одним із провідних світових фахівців у галузі наноматеріалів, без відома основного роботодавця отримав посаду в Уханьському технологічному університеті. та отримував там зарплату у розмірі $50 тис. на місяць.

Крім того, китайський університет сплатив поточні витрати Лібера в розмірі до $150 тис. і виділив понад $1,5 млн на облаштування для нього дослідницької лабораторії, випливає з даних звинувачення.

Сам учений говорив, що основною мотивацією для нього були не гроші, а світове визнання та бажання здобути Нобелівську премію, пише Wall Street Journal.

Загалом влада США звинуватила у приховуванні інформації про зв’язки з Китаєм ще 24 науковцям. З них дев’ять визнали провину, з шести звинувачень було знято.

Поділитись