Президент Ізраїлю зробив заяву щодо судової реформи і протестів

Президент Ізраїлю зробив заяву щодо судової реформи і протестів

Ізраїльський президент Іцхак Герцог закликав уряд негайно зупинити процес ухвалення судової реформи на тлі акцій протесту. Про це розповіла The Jerusalim Post.

Протести проти судової реформи тривають у країні вже кілька місяців, але в ніч проти 27 березня вони спалахнули з новою силою через звільнення міністра оборони Йоава Галанта, який виступив проти реформи.

Між протестувальниками та поліцейськими почалися зіткнення, учасники акцій кидали каміння, поліція застосувала водомети та сльозогінний газ. За оцінками ЗМІ, у нічних акціях взяли участь до 700 тисяч людей.

Якщо реформу схвалять, уряд отримає необмежений контроль за призначеннями суддів, також буде скорочено повноваження Верховного суду.

«Цієї ночі ми спостерігали кілька дуже важких сцен. Я звертаюся до прем’єр-міністра, уряду та членів коаліції: емоції важкі та болючі. Людей охоплює глибока тривога. Безпека, економіка, суспільство – все під загрозою. <…> Заради єдності народу Ізраїлю я закликаю вас негайно припинити ухвалення законів», – так прокоментував протести Герцог.

Він закликав уряд «ставити громадян і націю понад усе і поводитися відповідально і сміливо без подальшого зволікання».

Поділитись