Повітряні сили Японії опинилися під невпинним тиском китайських військових літаків

Повітряні сили Японії опинилися під невпинним тиском китайських військових літаків

Японський пілот винищувача, підполковник Такамічі Широта, каже, що його країна перебуває під тиском у повітрі.

Аналітики кажуть, що це тиск, з яким стикаються небагато інших країн. Більше двох разів на день японські пілоти винищувачів чують сирену, піднімаючись зі своїх сидінь, бігають до своїх реактивних літаків і кричать владі, що готові перехопити потенційно невідоме вторгнення в повітряний простір Японії.

Це сталося з Японськими силами протиповітряної оборони Японії (JASDF) 947 разів за останній фінансовий рік, що закінчувався у березні. Винуватець у більшості цих випадків – військові літаки Військово-повітряних сил Китаю (PLAAF).

А Широта каже, що кількість потенційних вторгнень зростає.

“Кількість сутичок у повітрі швидко збільшується за останнє десятиліття – особливо в південно-західній повітряній зоні”, – сказав Широта в ексклюзивному інтерв’ю CNN.

Цей південно-західний район включає острови Сенькаку – відомі як Китайські острови Діаю – скелясту, нежилу групу островів під адміністрацією Японії, але Китай претендує на цю територію.

До неї також належить Окінава, де розташована авіаційна база ВПС США Кадена, яка вважає себе “ключовою силою Тихого океану” і спірними водами Південно-Китайського моря.

Міністерство оборони Японії у березні опублікувало карту, на якій показані маршрути польоту китайських і російських літаків, які пілоти японських винищувачів піднялися на перехоплення. Китайські маршрути польоту показані червоним кольором – їх щільність робить Східно-Китайське море, частину Тихого океану між Китаєм та південними островами Японії, схожим на море червоного кольору.

Поділитись