Поставки російського газу по газопроводу Ямал до Європи були припинені

Поставки російського газу по газопроводу Ямал до Європи були припинені

Поставки російського газу по газопроводу Ямал до Європи були припинені в суботу, повідомляє німецький оператор газової мережі. Однак Польща стверджує, що продовжує отримувати достатні поставки відповідно до свого контракту з Росією.

Російське інформаційне агентство “Інтерфакс” повідомило в суботу, що потік через газопровід Ямал, який проходить через Польщу, був переведений на реверсивний режим, тобто газ наразі тече із заходу на схід.

За словами речника контрольованої державою польської газової компанії PGNiG, зараз зі сходу надходить набагато менше газу, ніж зазвичай, але Польща все ще отримує обсяги, які відповідають її контракту.

Російська газова група “Газпром” і її підрозділ “Газпром експорт”, який експлуатує трубопровід, відмовилися від коментарів. Як повідомляє Reuters, незрозуміло, як Польща отримує поставки через газопровід Джамал.

Наразі постачання газу з Росії ретельно контролюється, оскільки ціни на сировину в Європі різко зросли через відновлення економіки та низькі запаси.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), а також деякі європейські політики звинуватили «Газпром» у тому, що він недостатньо зробив для збільшення поставок до Європи перед наближенням зимового опалювального сезону. Російська група стверджує, що виконує свої договірні зобов’язання.

Поділитись