Послів Німеччини, Данії та Швеції викликали до МЗС РФ

Послів Німеччини, Данії та Швеції викликали до МЗС РФ

У четвер, 25 травня, в МЗС Росії були викликані посли Німеччини, Данії та Швеції. Про це повідомляється на сайті відомства.


Росія висловила послам трьох країн протест через відмову надати результати розслідувань вибухів на «Північних потоках».
Відео дня

У МЗС РФ Німеччину, Швецію та Данію звинуватили у «нездатності забезпечити транспарентність слідчих дій» та «неприйнятному ухиленні від взаємодії» з Росією у цій справі.

У МЗС наголосили, що у цих країнах так і не відповіли на послання російського прем’єра Михайла Мішустіна, направлене 6 жовтня 2022 року. У цьому документі Мішустін закликав провести всебічне та відкрите розслідування за участю Росії.

«Констатовано відсутність зацікавленості згаданих країн у встановленні справжніх обставин цієї диверсії. Навпаки, своїми діями вони явно затягують час і намагаються приховати сліди та справжніх винуватців злочину, за яким, як ми вважаємо, стоять відомі країни», – заявили російські дипломати.

Також у МЗС назвали «малоправдоподібними» версії про вибухи, які з’явилися у західних ЗМІ.

У вересні 2022 року на газопроводах системи «Північний потік» біля датського острова Борнхольм сталося кілька вибухів, що призвели до масштабних руйнувань. У Данії, Німеччині та Швеції назвали вибухи диверсією та розпочали окремі розслідування.

У лютому 2023-го про власне розслідування, яке ґрунтується на анонімних джерелах, розповів американський журналіст, лауреат Пулітцерівської премії Сеймур Херш. Він стверджує, що операція з підриву Північних потоків готувалася ще з кінця 2021 року з дозволу президента США Джо Байдена, а провести її допомогли норвежці.

У США та Норвегії звинувачення Херша відкинули, у Єврокомісії його розслідування назвали «спекуляціями».

Поділитись