Поразка росії у війні проти України неминуча – The Economist

Поразка росії у війні проти України неминуча – The Economist

Поразка росії неминуча і з часом вона піде з усіх зайнятих територій України, включно із Кримом, — Фен Юйцзюнь, професор Пекінського університету, Заступник декана Інституту міжнародних досліджень Фуданьського університету в Шанхаї.

У колонці для The Economist експерт проаналізував нинішній стан справ та перспективи обох сторін у війні.

«Війна між рф і Україною — катастрофа для обох країн, а бойові дії навряд чи закінчаться найближчим часом. Одна з причин, через яку росії доводиться важко в цій війні, полягає в тому, що вона ще не оговталася від драматичної деіндустріалізації, яку вона пережила після розпаду СРСР. Ще один фактор — інформація. Коли справа доходить до ухвалення рішень, путін опиняється в пастці інформаційного кокона через те, що він так довго перебуває при владі. У сукупності ці та інші чинники роблять остаточну поразку росії неминучою. Згодом вона буде змушена піти з усіх окупованих українських територій, включно з Кримом. Її ядерний потенціал не є гарантією успіху. Хоча війна обійшлася Україні дуже дорого, сила і єдність її опору зруйнували міф про непереможність росії у військовому відношенні», — вважає експерт.

Юйцзюнь додає, що відносини Китаю з росією не є стабільними, і на них вплинули події останніх двох років. Він зазначає, що позиція Китаю щодо росії повернулася від позиції «немає обмежень» початку 2022 року, до війни, до традиційних принципів «неприєднання, неконфронтації та ненацілювання на треті сторони».

«Оскільки росія все ще атакує українські військові позиції, найважливішу інфраструктуру та міста і, можливо, готова до подальшої ескалації, шанси на перемир’я за корейським зразком виглядають малоймовірними. За відсутності фундаментальних змін у політичній системі та ідеології росії конфлікт може заморозитися. Це тільки дозволить Кремлю продовжувати розв’язувати нові війни після перепочинку, наражаючи світ на ще більшу небезпеку», — робить висновок Фен.

Поділитись