Під час зустрічі з Трампом путін зневажливо висловлювався про Україну

Під час зустрічі з Трампом путін зневажливо висловлювався про Україну

Трамп під час своєї першої зустрічі з Путіним запитав у нього поради щодо військової допомоги Україні.

Про це повідомляє The New York Times.

Зустріч відбулася 7 липня 2017 року у Гамбурзі, коли Трамп був президентом. Видання з посиланням на колишнього держсекретаря Рекса Тіллерсона оприлюднює подробиці діалогу двох президентів.

Трамп заявив Путіну, що розглядає можливість постачання зброї Україні та запитав: «Що ви думаєте?» Путін у відповідь заявив, що це було б помилкою, і яку допомогу США не надали б українцям, «вони попросять ще». Американський президент не заперечував, повідомляє NYT з посиланням на трьох чиновників.

Як стверджує газета, на зустрічі Путін зневажливо відгукувався про Україну та «влаштував майстер-клас із формування мислення» Трампа. Тіллерсон після переговорів закликав співробітників адміністрації США «попрацювати, щоб змінити думку президента щодо України».

За даними співрозмовників видання, президенти обговорювали Україну і під час їхньої першої телефонної розмови 28 січня 2017 року. Трамп першим порушив це питання, попросивши Путіна висловити свою думку. Російський президент почав говорити про корупцію в цій країні, на що Трамп реагував обережно — він не погоджувався зі своїм співрозмовником, але й не захищав Україну. Водночас він визнав, що конфлікт між Москвою та Києвом заважає йому покращити відносини США з Росією.

Того ж дня Трамп почув іншу точку зору про Україну — екс-канцлера Німеччини Ангелу Меркель, яка познайомила його з «історією російсько-українських відносин». Меркель розповіла про допомогу Києву з боку Європи та США за президента Барака Обами і заявила, що підтримку треба продовжити, а російську політику щодо України пом’якшити, щоб уникнути «подальшої дестабілізації у Східній Європі». «Велике спасибі і до побачення», – відповів на це Трамп.

Поділитись