Першу нитку “Північного потоку – 2” заповнили технічним газом

Першу нитку “Північного потоку – 2” заповнили технічним газом

Першу нитку газопроводу “Північний потік – 2” заповнили технічним газом, до цього готують і другу, повідомив оператор проекту Nord Stream 2 AG.


“На 18 жовтня процедура щодо заповнення газом першої нитки <…> була завершена. Пусконалагоджувальні роботи на другій нитці тривають”, – йдеться в прес-релізі.

Уточнюється, що закачано приблизно 177 мільйонів кубометрів, що забезпечує рівень тиску в газопроводі 103 бар. Цього достатньо, щоб в подальшому транспортувати паливо.

“Наша мета – надати ринку додаткові надійні газотранспортні потужності якомога швидше. Про подальші технічних кроках ми повідомимо додатково”, – додала компанія.

Газопровід “Північний потік – 2” тягнеться від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини і складається з двох ниток загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік. Будівельники завершили роботи 10 вересня. Зараз йде процес сертифікації оператора для відповідності проекту умовам газової директиви ЄС. Вона буде проходити в два етапи: спочатку німецький регулятор виробить проект рішення, потім свою оцінку на нього дасть Єврокомісія. Весь процес, згідно з вимогами законодавства, може зайняти кілька місяців.

Віце-прем’єр і екс-глава російського Міненерго Олександр Новак 14 жовтня говорив, що трубопровід буде готовий до запуску в найближчі дні, далі все буде залежати від партнерів.

Європа 13 жовтня почала активний період відбору газу зі своїх ПСГ. На момент початку сезону відбору сховища були заповнені трохи більше ніж на 78 відсотків, що на 14 процентних пунктів менше середнього показника за останні п’ять років.

Поділитись