Парламент Вірменії схвалив програму нового уряду

Парламент Вірменії схвалив програму нового уряду

Парламент Вірменії на засіданні в четвер схвалив програму нового уряду.


“За ухвалення програми проголосували 70 депутатів (з 107 парламентаріїв – ред.)”, – сказав спікер парламенту Ален Симонян. Опозиція в голосуванні не брала участь і під час заключного виступу прем’єра Нікола Пашиняна покинула зал засідань.

Обговорення програми, що почалися у вівторок, періодично переривалися бійками між опозиційними і провладними депутатами.

Кабмін був повністю сформований 19 серпня. Програма була схвалена за день до цього і пізніше спрямована в парламент. Згідно з документом, цільовими економічними показниками для уряду до 2026 року є забезпечення мінімального річного зростання ВВП в 7%, а при сприятливих зовнішньоекономічних умов – 9%. Фонд зарплати і прирівняних до них виплат недержавних сфер формального сектора планується довести до 25% ВВП, скоротити рівень безробіття до 10% і нижче.
Програмою передбачається прирівняти розміри мінімальної і середньої пенсій до вартості продовольчої та споживчої кошиків відповідно. Планується довести мінімальну зарплату до 85 тисяч драмів (близько 175 доларів), ліквідувати крайню бідність.

У документі вказується, що Вірменія продовжить зміцнювати і розширювати союзницькі відносини і стратегічне партнерство з РФ в усіх напрямках двостороннього співробітництва, в тому числі у військово-технічній, економічній, енергетичній, транспортній, гуманітарній, культурній сферах. Відзначається, що буде вжито заходів щодо активізації вірмено-російського політичного діалогу на вищому рівні, поглибленню відносин з РФ в рамках ЄАЕС, ОДКБ, СНД та інших багатосторонніх форматів.

Уряд обіцяє модернізувати армію, посилити прикордонні війська і розширити зону їх відповідальності. Серед планів кабміну – створення Служби зовнішньої розвідки. Зараз розвідувальною діяльністю займається підрозділ Служби національної безпеки.

Поділитись