Парламент Австрії позбавив недоторканності Себастьяна Курца

Парламент Австрії позбавив недоторканності Себастьяна Курца

Лідер Австрійської народної партії та колишній канцлер республіки Себастьян Курц позбавлений депутатської недоторканності.

Рішення зняти її прийняла Національна рада Австрії — нижня палата парламенту. Депутати 18 листопада затвердили відповідне рішення парламентського комітету, ухвалене 16 листопада.

Курц підтримав ідею позбавити його недоторканності, що дозволить завершити розслідування, яке веде прокуратура Австрії щодо економічних та корупційних злочинів. Раніше у відомстві заявляли, що, окрім Курця, у справі проходять ще дев’ять його наближених. Їх підозрюють у підкупі ЗМІ з 2016 до 2018 року. Пресі платили за публікацію опитувань із позитивними відгуками про Австрійську народну партію.

Хоча Курц і пішов 9 жовтня у відставку з посади глави уряду, проте залишився керівником правлячої партії та лідером її фракції у парламенті. Він заперечує звинувачення, заявляючи, що його невинність уже підтвердила незалежна юридична експертиза.

Раніше стало відомо, що новий канцлер Австрії Александер Шалленберг назвав хибними висунуті проти Себастьяна Курца підозри у пособництві хабарництву та зловживанні довірою. Він висловив упевненість, що непричетність політика до корупції буде доведена. Шалленберг пообіцяв тісно співпрацювати із Курцем.

Поділитись