Париж та Вашингтон побоюються перехоплення зброї НАТО росіянами

Париж та Вашингтон побоюються перехоплення зброї НАТО росіянами

Париж та Вашингтон побоюються перехоплення зброї НАТО росіянами, розповів експерт у галузі безпеки Гійом Лаган у бесіді з Atlantico.


«Поставляти зброю українцям — значить більше не володіти ними. Наприклад, Франція поставить 18 гаубиць CAESAR, що складає чверть нашої власної оборонної потужності, оскільки у нас їх 76», – розповів він.

У статті вкотре розглядається питання про можливе виснаження Заходу у постачанні зброї в Україну. На думку Лагана, затримки або повільні темпи поставок можна пояснити. По-перше, техніка часто модифікується перед відправкою. По-друге, українців потрібно навчати використовувати техніку та озброєння. По-третє, запаси зброї західні країни виснажуються, оскільки вони постачали багато радянської зброї. По-четверте, політики переживають, що зброя НАТО може бути у російських військових. Вони матимуть змогу його відвоювати в українців.

Лаган додав, що західні країни зазнають труднощів, тому що їхні запаси боєприпасів та зброї були навмисно скорочені у мирний час. Крім того, є менш очевидні причини на кшталт політичних суперечок щодо поставок зброї, яку росіяни могли б захопити.

Затримка у наданні зброї Києву може стати сприятливим фактором для російської армії, але, ймовірно, незабаром останні самі зіштовхнуться із труднощами через брак певних компонентів іноземного виробництва, зазначив експерт.

До того ж 9 липня також газета The New York Times написала про те, що можливості США та західних країн не безмежні, вони навряд чи зможуть довго надавати військову підтримку Україні. Зазначається, що зберігати колишній рівень допомоги буде важко на тлі наростання втоми від ситуації в Україні «з обох боків Атлантики».

8 липня у Пентагоні заявили про плани постачати озброєння Україні на місяці та роки вперед. Серед іншого, до одного з пакетів допомоги планується включити системи берегової охорони.

Крім того, передбачається, що новий пакет військової допомоги США Києву на $400 млн включатиме кілька реактивних систем залпового вогню HIMARS, боєприпаси до них та артилерійські снаряди.

Поділитись