Пам’ятник Рузвельту з африканцем та індіанцем прибрали у Нью-Йорку

Пам’ятник Рузвельту з африканцем та індіанцем прибрали у Нью-Йорку

У Нью-Йорку демонтували пам’ятник 26-му президенту США Теодору Рузвельту, який був розташований на території громадського парку в Музеї природної історії.

Це сталося у ніч на четвер, 20 січня. На скульптурній композиції авторства Джеймса Ерла Фрейзера глава держави їхав на коні та його супроводжували пішки африканець та індіанець. Про це повідомляє The Washington Post.

Статую Теодора Рузвельта, 26-го президента Сполучених Штатів, було демонтовано вночі в середу зі свого місця біля Американського музею природної історії в Нью-Йорку, повідомляє видання.

Бурхлива дискусія про долю пам’ятника виникла ще 2020 року, коли по всіх США прокотилася хвиля протестів, пов’язаних із загибеллю під час поліцейського затримання афроамериканця Джорджа Флойда. Тоді статую визнали символом расизму і колоніалізму.

В результаті у червні 2020 року статую було вирішено забрати. Глава музею Еллен Фаттер наголошувала, що музей не має нічого проти самого Рузвельта. На честь президента було вирішено назвати зал Біорізноманіття.

У заяві мера Нью-Йорка Білла ді Блазіо, який діє на той момент, було сказано, що музей попросив прибрати статую, оскільки африканець та індіанець представлені поневоленими і «расово неповноцінними». Правнук Рузвельта, який є піклувальником музею, схвалив демонтаж пам’ятника.

У свою чергу тодішній президент Дональд Трамп назвав це рішення безглуздим і закликав цього не робити.

Поділитись