Опозиційна Національна коаліційна партія виграла вибори у Фінляндії

Опозиційна Національна коаліційна партія виграла вибори у Фінляндії

Лідер опозиційної Національної коаліційної партії (НКП) Петтері Орпо оголосив про її перемогу на перших в історії Фінляндії регіональних виборах, що відбулися в неділю.

Його слова привело Фінляндське інформаційне агентство (SТТ).

“НКП виграла перші в історії регіональні вибори”, – заявив він, звертаючись до соратників щодо партії.

Наразі підраховано 98,5% голосів. НКП набирає 21,5%. Переможцем визнається партія з найбільшою кількістю голосів, за інформацією Мін’юсту. НКП вдалося перемогти, оскільки за неї було віддано більше голосів, ніж за інші партії, у регіонах (соціальних округах) із найбільшою кількістю жителів.

На другому місці – партія урядової коаліції “Фінляндський центр” – 19,3%, такий же результат у очолюваної прем’єр-міністром Санною Марін Соціал-демократичної партії. Далі йдуть опозиційні “Істинні фіни” з 11,1% голосів, за ними слідує кілька урядових партій – “Лівий союз” (8%), “Союз “зелених” (7,3%), Шведська народна партія (4,9%). ) У опозиційних Християнських демократів – 4,2%, у Руху “Зараз” – 1,8%.

На цих виборах фіни голосували за кандидатів у депутати регіональних рад, створеного після нещодавніх реформ 21 соціального округу. До них від муніципалітетів перейдуть питання роботи органів охорони здоров’я, пожежних частин, надання різноманітних соціальних послуг. На виборах не голосували жителі столиці Фінляндії, оскільки місто Гельсінкі не увійшло до жодного із соціальних округів. У Гельсінкі питання соціального забезпечення та охорони здоров’я продовжить і надалі вирішувати міськрада.

Остаточно затверджені результати буде оприлюднено 26 січня. Явка, за останніми даними, становила 47,5%.

Поділитись