Опитування: у Фінляндії не хочуть змінювати закони через умови членства в НАТО

Опитування: у Фінляндії не хочуть змінювати закони через умови членства в НАТО

Переважна більшість фінів не хочуть, щоб Фінляндія змінювала законодавство або відмовилася від своїх принципів через умови Туреччини щодо членства в НАТО.

При цьому підтримка входження Фінляндії до Північноатлантичного альянсу досягла нового рекорду, випливає з опублікованого в понеділок опитування найбільшої газети Фінляндії Helsingin.

Більшість – 79% фінів – хочуть, щоб Фінляндія вступила до НАТО, 11% проти, 10% не визначилися, пише видання. У попередньому опитуванні у травні підтримка НАТО становила 73%, що також було найвищим показником на той момент.

У новому опитуванні фінам поставили питання, чи Фінляндія має погодитися з умовами, встановленими Туреччиною для членства Фінляндії в НАТО, якщо вони вимагають внесення поправок до законів або компромісу за деякими принципами, яких дотримується країна.

Близько 70% опитаних вважають, що Фінляндія не повинна змінювати своє законодавство або відмовлятися від принципів через турецькі умови, лише 14% вважають, що Фінляндія може відмовитися від своїх принципів, решта не визначилася з відповіддю.

Туреччина виступила проти членства Фінляндії та Швеції в НАТО, стверджуючи, що вони недостатньо серйозно ставляться до тероризму. Фінляндія та Швеція не поділяють погляду Туреччини, уточнює видання. Фінляндія та Швеція на тлі російської спеціальної військової операції в Україні 18 травня передали генсеку НАТО заявки на вступ до альянсу. Туреччина заблокувала початок процесу розгляду цих заявок.

Helsingin Sanomat проводить опитування населення про позицію щодо НАТО останні 20 років. Нинішнє опитування проведене компанією Kantar Public від імені Helsingin Sanomat в інтернеті 20-22 червня 2022 року. Загальна кількість респондентів становила 1003 особи. Похибка результатів опитування на рівні всіх даних становить близько 3,1 процентних пунктів. Група учасників дослідження представляє населення Фінляндії від 18 до 79 років, за винятком мешканців Аландських островів.

Поділитись