Швейцарській банк заморозив рахунки клієнтів із Білорусі

Швейцарській банк заморозив рахунки клієнтів із Білорусі

Один із найбільших швейцарських банків Julius Baer повідомив своїх клієнтів з Білорусі та Росії про те, що їхні інвестиційні рахунки заморожені через санкції, пише Forbes.

Швейцарський банк Julius Baer розіслав білоруським та російським клієнтам повідомлення про те, що їхні інвестиційні рахунки будуть ізольовані від інших активів, а операції з цих рахунків заморожені.

В одному з таких листів, який опинився у розпорядженні видання, банк посилається на вимогу міжнародного депозитарію Euroclear вжити заходів щодо рахунків білорусів та росіян у рамках санкційного законодавства.

У повідомленнях також йдеться, що продаж білорусам та росіянам цінних паперів, які зберігаються в Euroclear, тимчасово припинено, а купівля нових неможлива. Гроші від продажу акцій та облігацій, купонні та дивідендні виплати зберігатимуться на окремих рахунках. Ці рахунки мають обмежений доступ і клієнти не можуть ними розпоряджатися.

У листах, розісланих клієнтам у понеділок, сказано, що ці заходи набувають чинності негайно. Цінні папери, що зберігаються в інших депозитаріях, поки що під них не потрапляють, але в банку не виключили, що й інші депозитарії в ЄС чи іншій юрисдикції можуть запровадити аналогічні обмеження.

Вимога не поширюється на тих білорусів та росіян, які мають громадянство або ВНЖ у ЄС, Європейській економічній зоні чи Швейцарії.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що в Чехії відбувається неоголошене анулювання банківських рахунків білорусів та росіян, які перебувають у Чехії за робочою чи студентською візою. Банки вважають, що діють відповідно до законодавства, і вважають цих громадян «високорисковими».

Поділитись