Термін продовження зернової угоди ще не визначено

Термін продовження зернової угоди ще не визначено

Рішення про термін, на який можуть продовжити зернову угоду РФ та України, поки не прийнято, а заяви про 60 днів – лише очікування Анкари.

У липні 2022 року РФ та Україна домовилися відновити експорт українського зерна через чорноморські порти. Гарантами зернової угоди виступили Туреччина та ООН. Росія в рамках угоди отримала гарантії для експорту власного зерна та добрив (він не попадатиме під санкції).

Наприкінці жовтня після атаки українських дронів на кораблі в Севастополі Москва призупинила участь в угоді, але потім повернулася до неї. Врегулювати ситуацію допомагала Анкара.

У березні 2023 року Росія повідомила про рішення продовжити угоду на 60 днів замість 120. У Кремлі зазначали, що сама по собі готовність до продовження угоди вже «жест доброї волі» з боку РФ, оскільки російські умови не виконуються – у тому числі зберігаються перешкоди для оплати російського зерна, Россельхозбанк відключено від міжнародної системи платежів SWIFT.

Термін дії угоди спливає 18 травня. У МЗС Туреччини заявляли, що зараз обговорюються перепідключення банку до SWIFT та посередництво турецького банку в платежах.

Глава турецького МЗС Мевлют Чавушоглу наголошував, що в Анкарі очікують продовження операції як мінімум ще на два місяці.

«Рішення не ухвалено. Це була заява про очікування», – наголосив він.

Співрозмовник агентства додав, що переговори продовжаться 11 травня і надії на консенсус за підсумками їх залишаються.

Поділитись