Нова Зеландія направить в Україну військову допомогу

Нова Зеландія направить в Україну військову допомогу

Нова Зеландія готує пакет воєнної допомоги Україні.

Про її розмір у понеділок, 15 серпня, оголосять міністр оборони країни Пені Енаре та головнокомандувач Силами оборони маршал авіації Кевін Шорт, повідомляє газета The New Zealand Herald.

Видання нагадує, що у лютому та березні 2022 року уряд Нової Зеландії оголосив про виділення кількох мільйонів доларів Гуманітарному фонду ООН для України та Агентству ООН у справах біженців. Пізніше у березні було відправлено військову допомогу на суму $5 млн, до складу якої увійшли бронежилети, шоломи та розвантаження.
Відео дня

У квітні уряд країни направив до Європи на два місяці транспортний літак C-130H Hercules та 50 осіб допоміжного персоналу, а також виділив ще 13 мільйонів доларів на військову, гуманітарну та юридичну підтримку. Окрема група фахівців з логістики Сил оборони із восьми осіб також була спрямована на підтримку міжнародного координаційного центру допомоги українським біженцям у Німеччині. У травні до 30 військовослужбовців Сил оборони було відправлено до Сполученого Королівства для допомоги у навчанні українських військовослужбовців роботі з легкими польовими знаряддями L119 калібру 105 мм.

У червні було виділено ще 4,5 мільйона доларів на придбання для української армії додаткового нелетального обладнання та предметів постачання, таких як аптечки.

Раніше прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн повідомила, що 30 фахівців збройних сил країни будуть направлені до Великобританії для навчання українських військовослужбовців поводженню зі 105-мм легкою гаубицею L-119. Навчання мають пройти 230 українських військовослужбовців. Легка гармата L-118 розроблена у 1970-х роках у Великій Британії, прийнята на озброєння у 1974 році. Максимальна дальність стрільби L-118 осколково-фугасним снарядом L31 становить 17,2 км. У ході останньої модернізації гармата оснащена інерційною лазерною артилерійською системою прицілювання. Гармата L-119 відрізняється більш коротким стволом з дальністю стрільби 11280 м стандартним боєприпасом M1 і використовується для навчання.

Поділитись