Німеччина припинила депортацію афганців

Німеччина припинила депортацію афганців

Німецький бундестаг виступив із заявою, що країна “призупиняє” депортації мігрантів до Афганістану з міркувань безпеки.

Це рішення послідувало за аналогічним зверненням Нідерландів.

“Міністр внутрішніх справ Німеччини Хорст Зеехофер наказав припинити депортацію на деякий час, – повідомив прес-секретар міністра Стів Альтер.

За даними німецького інформаційного агентства DPA, шість афганців мали бути депортовані на минулому тижні, але ці процедури були відкладені.

Точні терміни, протягом яких буде діяти мораторій на висилку афганців, не вказуються.

За словами Альтера, 30 000 біженців з цієї країни сьогодні перебувають на території Німеччини.

Нагадаємо, в середу Нідерланди оголосили аналогічний мораторій на депортацію в зв’язку з “невизначеністю” в Афганістані. Амстердам заявив, що мораторій буде діяти не менше шести місяців.
З чого раптом передумали

Обидві країни раптово передумали після того, як раніше попросили ЄС дозволити депортацію до Афганістану.

Разом з Бельгією, Австрією, Данією і Грецією вони всього кілька днів тому закликали Європейську комісію “гарантувати примусове повернення деяких афганців”.

“Припинення повернення біженців посилає невірний сигнал і, ймовірно, спонукає ще більше афганських громадян покинути свої будинки і виїхати в ЄС”, – написали міністри країн Європейської комісії в листі від 5 серпня.

Кабул раніше просив країни ЄС призупинити повернення афганців додому на три місяці, що Фінляндія, Швеція і Норвегія і зробили. Європейський суд з прав людини також виступив проти триваючих депортацій, посилаючись на “явний ризик непоправної шкоди їх життю і здоров’ю”.

Поділитись